Moje wpisy wędkarskie

Skwaty i inne robactwo

Skwaty i inne robactwo

Prawie wszystkie gatunki ryb gustują w larwach owadów. Spośród całej gamy przynęt naturalnych prym wiodą oczywiście larwy wszelkiego rodzaju much czyli popularne białe robaki. Te hodowane z wyselekcjonowanych gatunków much plujek przez wyspecjalizowane firmy, które możemy kupić w sklepie wędkarskim pod nazwą po prostu 'białe robaki', 't…

czytaj więcej »

Przygotowania pszenicy do wędkowania

Przygotowania pszenicy do wędkowania

Sposobów przygotowania ziarna pszenicy jest wiele- parzenie, gotowanie, parowanie a w końcu samo moczenie do czasu puszczenia kiełków- w tym przypadku jako pszenica zanętowa (kiełki są bardzo chętnie zjadane przez większość ryb spokojnego żeru). Mój sposób polega na gotowaniu na wolnym ogniu. Do rondla wsypuję 0,9 ltr. ziarna pszenicy, zal…

czytaj więcej »

Wiosenne przynęty wędkarskie

Wiosenne przynęty wędkarskie

Wiosna! Nareszcie!Przyszła wiosna, czas rozpocząć nowy sezon. Wygłodniałe ryby intensywniej zaczynają żerowanie poszukując pożywienia na dnie wśród budzącej się roślinności. Poszukiwane są wszelkie larwy owadów a wśród nich larwy chruścików- idealna przynęta nie tylko na ryby karpiowate ale również na np. okonia wygłodniałego po tarle. Charakteryst…

czytaj więcej »

Ciasta jako przynęta.

Ciasta jako przynęta.

Ciasta jako przynęta.Zrobienie dobrego ciasta jest sztuką. I nie chodzi tylko o konsystencję- dochodzi do tego barwa, odpowiedni zapach, smak oraz odporność na wysychanie. Jest grupa ciast pochodzenia typowo roślinnego jak np. ciasto z płatków owsianych- surowe płatki zalewamy wrzątkiem na sicie, czynność należy powtórzyć w przypadku gdy nie są dos…

czytaj więcej »

Pęczak i pszenica na ryby

Pęczak i pszenica na ryby

Pęczak i pszenica należą do tej grupy przynęt oraz zanęt które wabią większość ryb występujących w naszych zbiornikach- paradoksalnie również pośrednio drapieżniki- tam gdzie kręci się drobnica bardzo chętnie zagląda drapieżnik. Niejednokrotnie na łowisku złowioną płotkę, uklejkę atakuje szczupaczek lub okoń. Pęczak możemy gotować na kilka sposobó…

czytaj więcej »